Před pěstováním virtuálních stromů při doktorandském studiu dal Daniel Korčák raději přednost businessu. Kam ho život za to zavedl?

Daniel Korcak

Přečtěte si upřímnou zpověď špičkového odborníka informačních technologií o jeho pracovních začátcích a úskalích profese Solution Architecta. Jak vzplanula jeho vášeň pro tento obor a co je pro něj největší motivací k práci, životu a sportu?

Před pěstování virtuálních stromů při doktorandském studiu dal Daniel Korčák raději přednost businessu. Kam ho život za to zavedl?

Dane, jste považován za odborníka v IT. Jak jste se ke své profesi Solution Architect dostal? Jaký obor jste studoval?

Počítače mě uchvátily už někdy v roce 1983, když jsem poprvé u kamaráda viděl Sinclair ZX81. Manic Miner, to byla pecka! Vysokou školu jsem absolvoval ČVUT FEL, zaměření Počítačová grafika. Před doktorandským studiem jsem už ale dal přednost kariéře.

Kam vedla Danova cesta po studiu

Začínal jsem jako řadový vývojář nad databázemi u internetového poskytovatele Video On Line. K profesní cestě Solution Architecta mě osud zavedl velmi záhy, když tato telco firma procházela překotným růstem a museli jsme připojit SAP, hlasové služby, billing a integrovat spoustu další systémů a nových služeb. Následně jsem několik let působil jako konzultant v Capgemini, kde jsem měl možnost vyzkoušet si spoustu různých projektových rolí včetně projektového manažera a hlavně se přesunul z Telco businessu na Banking. V roce 2010 po přechodu na volnou nohu – contractora jsem se zase postupně vrátil ke kreativní pozici IT Solution Architecta, která mě asi nejvíce naplňuje.

KISS – Keep it Simple, a stupid je motto, na které jako architect často myslím.

Co se za názvem Vaší pozice skrývá?

IT Solution Architect je takové projektové děvče pro všechno. Někdy musí být zlý projekťák, jindy testuje, hledá chybu v logách a následně v neznámém / neoblíbeném programovacím jazyce. Často kontroluje analýzy a hledá, kde analytik nechal díru. Nejméně oblíbená činnost architekta je pak hádání se s dodavateli jeho návrhů, kdy jeho bezpochyby absolutně exaktní odhady se nestřetávají s „nenasytností“ těch, co jeho myšlenky mají realizovat.

Solution Architect a jeho role v projektu

Samozřejmě primární činností by měl být architektonický návrh, ale typicky, hlavně ve větších korporacích trávíte mnohem více času laděním a přesvědčováním klíčových lidí, že návrh dává smysl a pak následným hledáním kompromisu.

Klíčová odpovědnost IT Solution Architecta

Já vnímám jako hlavní a klíčovou svou odpovědnost jako architekta za celou dodávku od začátku do konce. Musím dohlédnout svůj návrh do všech aspektů. Aby nebyl moc složitý na pochopení analytiků, vývojářů a testerů. Aby byl spravovatelný, udržitelný a dal se dále rozvíjet.

KISS – Keep it Simple a stupid je motto, na které jako architect často myslím. Návrh by také měl dávat smysl z pohledu nákladů a jejich návratnosti. Business case – výpočet, zdali se výsledný produkt klientovi vyplatí, zdali se náklady vrátí, bývá často ve velkých korporacích typu bank opomíjen.

Co Vás v práci i životě inspiruje a motivuje?

Mezi mými motivátory jsou asi nejvice výzvy, rébusy a morál – nerad se vzdávám. Výzvou je nastoupit na nový projekt, naučit se novou technologii nebo způsob architektonického řešení – patternu. Analýza defektu, hledání chyby v řešení a zdrojovém kódu je rébusem, výzvou a zároveň Vás nutí se nevzdat dokud problém nenajdete.

Také mám rád komunikaci a sociální kontakty s ostatními lidmi, takže mě v tomto moje role baví i když musím „hrát“ projekťáka. Ve většině oblastí, které jsem zmínil v předchozí odpovědi se dá najít skvělá motivace pro práci architekta. 😉

Nejen prací je člověk živ

Inspirací je pak pro mne sport. Při něm skvěle vyčistím hlavu, medituji. Snažím se mu věnovat každou volnou chvilku. V zimě skejtuji na běžkách a v létě kolo, běh a plavání. Celoročně se pak kvůli bolavým zádům musím snažit posilovat. 🙂

Jaká je Vaše osobní meta pro příštích 5 let?

Mám spoustu různých met, drobných i velkých. Největší osobní meta pro mne je aktuálně být ještě více ve službě ostatním a pomáhat. Nechci říci, že se mi to nedaří, ale mám ještě jisté rezervy, na který se může stále pracovat. 😉 Sportovní metou je pak triatlon, poloviční ironman, od kterého mě zatím na pár let oddálily problémy s páteří a kolenem, ale stále doufám, že to do padesátky nebo lehce po ní stihnu.

Analýza defektu, hledání chyby v řešení a zdrojovém kódu je rébusem, výzvou a zároveň Vás nutí se nevzdat dokud problém nenajdete.

Kudy vedla cesta do TIP IT Solutions?

S pány zakladateli TIP IT se znám již řadu let z mého působení v ČSOB, osobně i profesně si jich vážím, jsme na podobné vlně a jsme přáteli. Když se loni začal můj tehdejší chlebodárce podivně chovat a požadoval, aby mu jeho kontraktoři sponzorovali díry v cashflow, TIP IT bylo jasnou volbou, kam se obrátit. A rozhodně jsem teď mnohem spokojenější a změny nelituji. 😉

Daniel Korčák je nejen špičkový IT odborník, ale také vášnivý sportovec

Jak hodnotíte spolupráci TIP IT Solutions s odstupem času?

Jsem v TIP IT necelý rok, ale už od počátku se v teamu skvělých a zkušených kolegů cítím jako doma. Většinu jich znám z mého dlouholetého působení konzultanta v bankách. Moc se těším, až to půjde a budu se s nimi moci zase vidět při nějakém neformálním celofiremním setkání.

Kterým směrem byste rád svou profesní kariéru posouval dál?

Chtěl bych dále prohlubovat své schopnosti, znalosti a dovednosti v roli IT architecta. Možná bych si časem chtěl vyzkoušet roli enterprise architecta, ale zároveň zatím nechci ztratit kontakt s vývojem, takže k tomu asi nejspíš nedojde. 🙂 Manažerské, méně kreativní a rozmanité role v kariéře mě nelákají.

Kontaktujte nás

Máte dotazy, chcete s námi spolupracovat či byste rádi byli součástí zajímavých projektů?

Zanechte nám Váš vzkaz !